Vlag Noorwegen

De vlag van Noorwegen, hoe ziet de vlag van Noorwegen eruit?

De vlag van Noorwegen ziet er misschien eenvoudig uit maar zit boordevol symboliek die u hier kan ontdekken! Het was Frederik Meltzer die deze vlag in 1821 ontwierp. Ze werd echter als officiële vlag erkend in 1898. We geven graag een overzicht waarom Meltzer deze keuze maakte.

Maak hieronder je keuze en bekijk de informatie over Noorwegen:
Auto / Bus e.a. (vervoer)
Bezienswaardigheden / klimaat
Overnachtingen
Prijzen / mogelijkheden
* Bij TUI is informatie te vinden over Noorwegen en vakanties
  • Vlag NoorwegenHet kruis in de vlag staat voor het Christendom. U vindt het kruis ook bij andere Scandinavische landen. De vertikale balk van het kruis staat niet mooi in het midden maar is in de richting van de vlaggenmast verschoven. Ook dit komt overeen met de andere Scandinavische vlaggen.
  • De kleuren rood wit en blauw verwijzen naar democratische landen. Ook bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland hebben voor deze kleuren gekozen. Een andere visie zegt dat deze kleuren het patriottisme en de vrijheidsstrijd aanmanen. Nog een andere visie beweert dat deze kleuren uit de natuur komen: het wit staat voor de witte berken, het blauw voor de kleur van de gletsjers en het rood staat voor de ondergaande zon of de liefde.

Uit de geschiedenis blijkt dat Noorwegen verschillende vlaggen heeft gekend. Voor 1898 was het namelijk de gewoonte dat niet de staten, maar de verschillende belangrijke adellijke huizen een vlag hadden. Zij gebruikten deze bij veldslagen.

Informatie over de vlag van Noorwegen

Verder zijn er een heel aantal regels voor het gebruik van de vlag. Om niet teveel in detail te treden, toch een paar voorbeelden:

  • De Noorse vlag mag nooit de grond raken.
  • De Noorse vlag mag enkel tussen zonsop- en zonsondergang gehesen worden (de uren zijn afhankelijk van de verschillende seizoenen).
  • Als de Noorse vlag versleten is, mag ze enkel vernietigd worden door verbranding of door het uiteen halen per kleur.
  • De vlag van Saami (vlag van Lapland) is ook een erkende vlag binnen Noorwegen. Als beide vlaggen worden uitgehangen, moet de Noorse vlag rechts gehangen worden.

Wat een vlag al niet kan vertellen over dit prachtige land Noorwegen! Bekijk meer informatie over Noorwegen op deze onderstaande pagina’s:

Bijgewerkt op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *